Vragen over zonnepanelen, orientatie, omvormers
De goedkoopste set kies je door te kijken naar de meest interessante opbrengst EN te zorgen dat je eigen energieverbruik zo laag mogelijk is. Ben je niet vies van tweedehands? Kijk op marktplaats naar tweedehands setjes. Maar onthoud dat panelen EN omvormers een beperkte levensduur hebben. Panelen degenereren elk jaar, dus ze wekken minder op bij gelijke zonhoeveelheid. Panelen van 10 jaar oud kopen is dus niet de slimste keuze.
Puur kijkend naar de meeste opbrengst per paneel: Zuid. Kijk je naar meest effectief gebruik van oppervlak EN wil je een opbrengst die vroeg op de dag begint en laat op de dag eindigt? Kies dan voor Oost-West. Je opbrengst is dan +- 15 procent lager, maar met de afbouw qua saldering is dit een zeer interessante keuze. Daarnaast is je dakbelasting per vierkante meter beter omdat er minder ballast nodig is.
Nee, je moet een vrije ruimte houden tussen je dakrand en de panelen.
Jazeker, plat levert een goed rendement van ongeveer 85% op maar er blijft zeker weten veel stof op de panelen liggen. Kies dan liever voor Oost-West. Helemaal rechtop, en zeker op het Zuiden gericht levert tussen de 70 en 80% op van het maximum.
Dat kan, maar het is zonde van je geld. De opbrengst zit te laag, waardoor je terugverdientijd per paneel met gemak verdubbeld wordt.
Dat hangt af van je warmte-coëfficiënt. Over het algemeen: hoe warmer het wordt, hoe minder efficient de panelen werken. Kijk dus bij het kiezen van panelen dat deze coëfficiënt zo laag mogelijk is. Je installateur kan je hier meer over vertellen. Ook heeft stof invloed op de werking van je panelen, maar de impact van de warmte is veel groter.
Voor apparaten die vrijwel continue hetzelfde gebruiken is het simpel: Je vermenigvuldigt het aantal Watt dat het apparaat verbruikt met 0,744 . Je komt dan uit op het aantal KwH per maand. Een simpele tandenborstel van 1 Watt gebruikt dus per maand 0,744 KwH
Heb je een ander apparaat dat wisselt in gebruik? Overweeg een stekker te kopen die t verbruik voor je berekend. Je plugt je apparaat in die stekker, en die weer gewoon in het stopcontact.
Het makkelijke antwoord: leg je hele dak vol als je het geld kunt missen. Het rendeert beter dan een spaarrkening. Het berekende antwoord: uitgaande dat je alles mag plussen en minnen qua opbrengst en verbruik: Pak je energiefactuur er bij en zie hoeveel KwH je gebruikt. Vermeningvuldig je Wattpiek per paneel maal 0,85 en je hebt de KwH opbrengst per jaar. Nu kun je je jaarverbruik delen door de opbrengst per paneel, en weet je hoeveel panelen je nodig hebt. Maar .. let op, heb je GEEN pure Zuid oriëntatie of heb je verschillende orientaties of wellicht veel schaduw, dat is je opbrengst lager en heb je dus nog meer panelen nodig dan je nu uitrekent.
Rond de 10 jaar. Sommige micro omvormers kunnen met certificaat geleverd worden en kunnen dan 20 jaar mee.
Ga uit van meer dan 20 jaar. Vaak lees je dat ze 25 jaar mee kunnen.
Maximaal 2. Meer op een groep die al in gebruik is is niet toegestaan. Je installateur kan je hier meer over vertellen. Er zijn aanbieders die plug-in panelen in setjes van 2 panelen kunnen leveren inclusief micro-omvormer. Je plugt de stekker gewoon in het stopcontact en klaar!
Zie het plaatje, met toestemming overgenomen van bron https://www.bespaarbazaar.nl/kenniscentrum/ Dit plaatje toont je de opbrengst zonnepanelen per orientatie en hoek. Je kunt dus per richting zien wat de mogelijkheden zijn. Je ziet hier bijvoorbeeld dat *alle* hellinghoeken in het Zuiden een rendement tussen de 85 en 100 procent van wat mogelijk is leveren. Als je een paneel op het Oosten of Westen legt met een hoek tussen 0 en 30 graden je ongeveer 75 % opbrengst hebt. De algemene stelregel klopt dus: bij een redelijke hoek is je verlies tenopzichte van Zuid naar Oost of West 30%.
Lever je (ongeveer) meer dan 5000 tot 6000 wattpiek dan is het slim om te kiezen voor een 3 fase omvormer. LET OP: Je meterkast moet ook geschikt zijn voor 3 fases. Informeer bij je installateur en vraag op tijd een vergroting van 1 naar 3 fase aan bij de netbeheerder.
Stappenplan: Hoe kan ik zelf stroom besparen?
Benodigde tijd: 1 uur
Hoe kan ik zelf stroom besparen?
- Als je een slimme meter hebt kun je het actuele verbruik zien.
- Ga in de middag als er geen apparaten gebruikt worden (dus geen TV, geen lamp, geen wasmachine) aan de slag.
- Noteer het actuele verbruik. Je zult verbaasd zijn hoeveel je huis in “ruststand” gebruikt.
- Schakel iedere groep een voor een uit en noteer het verschil.
- Nu heb je inzicht in de groeps-grootverbruikers. Dat zijn vaak de mediahoek : TV, stereo of continuee apparaten zoals je vloerverwarmingspomp. Je kunt nog verder gaan met een verbruiksstekker om zo per stekkerblok of stekker te zien wat het actuele verbruik is.
- Bespaar door de apparaten die in standby staan achter een stekkerblok met ingebouwde schakelaar te plaatsen. Een klikaan-klikuit oplossing is ook prima.
Wij hebben op deze manier meer dan 40 procent van ons ruststand verbruik teruggedrongen. Je kunt er ook voor kiezen om regelmatig je vloerverwarmingspomp uit te zetten of deze op een lagere stand te zetten. Die van ons trok standaard 50 Watt, dat is 37 KwH per maand. Dat was al rond de 15% van ons totale huisverbruik!
Vergeet niet dat een klikaan-klikuit ontvanger ook 1 Watt continue nodig heeft. - Ga nog verder ( dit kost wat meer ) : alle lampen LED, draai ECO-wasjes, denk na over nieuwe apparaten zoals zuinigere koelkast, vloerverwarmingspomp, TV, etc.